Galtvort

Fag ved Galtvort - Magihistorie

Magihistorie 
I magihistorie lærer elevene om forskjellige viktige ting innenfor den magiske historien, som gnomopprør og om berømte hekser og trollmenn. Faget undervises fra første til femte klasse, med mulighet for videre studier på Ø.G.L.E-nivå i sjette og syvende klasse.  Magihistorie er det eneste faget som bare består av teori. Faget undervises i første etasje, i klasserom 4F. En av bøkene som brukes i faget er Bathilda Bangs 'Magiens Historie.'

Professor Kiste
Læreren i faget er Prof. Cuthbert Kiste (prof. Cuthbert Binns). Han er den eneste av Galtvorts lærerstab som er et spøkelse. Han brukte alltid tykke briller, og sies å være den mest kjedelige læreren. Han døde en gang sent på 1700-tallet foran peisen på lærerværelset. Da han våknet neste dag, reiste han seg, og gikk som vanlig (til elevenes forskrekkelse) til dagens første time.

- Ville du interessert deg i Magihistorie?
- Kunne du ønske Rowling skrev og publiserte Magiens Historie av Bathilda Bang (Bagshot) ?
 


Fag ved Galtvort - Formler

Formler


I formeltimene lærer elevene forskjellige formler som er praktiske å kunne i hverdagslivet, som for eksempel; Aquamenti og skrubberunt. Læreren i faget er Filius Pirrevimp. Formler er et obligatorisk fag for alle elever til og med femte år på Galtvort. I timene bruker de bøker for å lære formler. De kjente bøkene er; Trylleformler for 1. klasse, 2 klasse, osv, av Miranda Hønshøøk. Elevene lærer i tillegg riktige håndledd bevegelser og korrekt uttale. Dette er meget viktig, da om en ikke gjør det kan en ende opp med en bøffel på magen...

 Elevene settes gjerne i par, slik at de kan prøve ut de frskjellige formlene på hverandre.  Det hender ofte at professor Pirrevimp blir truffet av en formel. Som mange sikkert har forstått er dette faget gjevnt over det mest bråkete Formler blir undervist fra første til femte år, med muligheter til å studere videre på Ø.G.L.E nivå det sjette og
syvende året.

Filius Pirrevimp

Pirrevimp er faktisk halvt gnom, og han er så lav at han må stå oppå en stabel med bøker. Han er født 17. oktober,
 men det er ukjent hvilket år. Han er og husstyrer for Ravnklo.

 

- Om du kunne utøvd én formel, hvilken?

- Ville du tatt formler i 6. og 7. år på Galtvort?

Fag ved Galtvort - Forsvar Mot Svartekunster

Forsvar Mot SvarteKuntster

FMS innebærer hvordan man kan forsvare seg mot svartekunster som f.eks. farlige vesner (som desperanter, hambuser og rødhetter), forbannelser etc. Det man lærer da er forskjellig formler for å håndtere diverse situasjoner.

Faget er obligatorisk til og med 5. klasse, og en kan selv velge å fortsette med det på Ø.G.L.E. nivå i 6. og 7. klasse. Da blir faget mer avansert og faget krever da at en kun bruker ikke-verbale formler.

Læreren i dette faget har, siden prof. Muntimunn pensjonerte seg, aldri vart i mer enn ett år. En teori om det er at det var Voldemort som forhekset stillingen da Humlesnurr nektet ham den. Derav har faget også hatt flest lærere opp gjennom årene, her er en liste over alle kjente lærere i faget;

 • Muntimunn (rundt 1940, da Tom venster gikk på skolen)

  Ansatt omtrent femti år før den første boken om HP. Tom Dredolo Venster søkte på som arvtaker etter Muntimunn uten å lykkes med å få jobben.
 • Quirinus Krengle (Harry Potter og De Vises Stein)

  Underviste under Harrys 1. år på Galtvort. Prof. Krengle hadde truffet Voldemort da han var i Albania, og lot Voldemort, som ikke hadde noen kropp, "bo" i bakhodet hans. Derfor bar han alltid turban. Han utga seg for å være en stammende lettskremt fyr. På slutten av skoleåret døde han da han prøvde å hjelpe Voldemort med å drepe Harry.
 • Gyldeprinz Gulmedal (Harry Potter og Mysteriekammeret)

  Prof. Gulmedal var hele skoleåret veldig populær blant jentene på skolen. Han var kjepphøy og selvgod, men Gulmedals ansettelsesforhold ble avsluttet da han ble truffet av en misminneformel som han kastet mot Harry og Ronny, men som slo feil og traff ham selv. Han ble sendt til St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader med hukommelsestap. Han er fortsatt innlagt på St. Mungos da Harry er der på besøk i bok nr. 5, (Harry Potter og Føniksordenen).
 • Remus Lupus (Harry Potter og Fangen fra Azkaban)
Lupus var veldig godt likt av Hermine, Harry og Ronny, og Griffingene, men ikke noe særlig likt av Smygardingene og han sa opp jobben etter at det ble avslørt at han var en varulv. Severus Slur overtok som vikar for Lupus i flere timer rundt fullmåne. Lupus er i ettertid anerkjent av elevene ved skolen som en av den beste læreren i faget.
 • Alastor Bister (Harry Potter og ildbegeret)
Det viste seg at dette faktisk ikke var Bister, men bedrageren Bart Kroek jr. i forkledning, som hadde bortført den ekte Bister og brukte Polyksir for å framstå som ham. Han var imidlertidig unektelig en flink og effektiv lærer.
 • Venke Dolorosa Uffert (Harry Potter og Føniksordenen)
I løpet av Ufferts tid som lærer måtte Harry stå for den praktiske undervisningen i faget, da Uffert nektet å lære dem noe annet enn teori. Harry, Hermine og Ronny stiftet da Humlesnurr-legionen, en hemmelig klubb der
medlemmene kunne lære seg trylleformler som fungerte som forsvar mot svartekunster. Uffert kom fra magidepartementet underviste slik hun gjorde på ordre fra magiminister Kornelius Bloef da han trodde at Humlesnurr prøvde å lage en form for "hær" av elever for å motarbeide departementet og overta jobben som magiminister. Hun blir til slutt lurt ut i den forbudte skog og jaget vekk av kentaurene.
 • Severus Slur (Harry Potter og Halvblodsprinsen)
Slur tok stillingen som lærer i forsvar mot svartekunster etter Uffert, og Horatsion E.F. Snilehorn tok over Slurs tidligere stilling som lærer i eliksirer. Stillingen har lenge hvert hans drøm, men han var bare lærer ett år, da han neste år ble rektor.
 • Argel Misfall (Harry Potter og Dødstalismanene)
I den syvende boken har Humlesnurr blitt drept av Slur, Voldemort tatt over Magidepartementet og ved skolen, hele magiverdenen. Slur har blitt rektor, og har ansatt dødseterne Argel og Alekto Misfall, Argel er lærer i faget Forsvar mot svartekunster som nå bare heter Svartekunster. Nå går ikke faget lenger ut på å forsvare seg mot svartekunstene, men heller hvordan man utøver svartekunster.
- Om du kunne utført én av de formlene som de lærer i FMS, hvilken?
- Om du hadde gått på Galtvort, hvilken lærer ville du hatt?

Fag ved Galtvort - Formler

Manipulering av bevegelse og objekter, og skapelsen av fenomener ved presis vifting av tryllestav en og fremsigelse av den riktige besvergelsen.

I formeltimene lærer elevene forskjellige formler som er praktiske å kunne i hverdagslivet, som for eksempel; Aquamenti, skrubberunt og frysius.

Læreren i faget er Filius Pirrevimp, som er så lav at han må stå på en stabel bøker.

Elevene må være veldig påpasselige med å si en formel helt korrekt, og ha den rette håndbevegelsen, hvis ikke kan det gå meget galt. Slik en kan se i HP og DVS da Jokum Finniman alltid uttaler formelen feil og ender opp med å sprenge noe. 

Som mange sikkert har forstått er dette faget gjevnt over det mest bråkete. Formler er obligatorisk fag for alle studenter under deres første fem år på Galtvort, men det er mulig for dem som ønsker å fortsette med Formler på Ø.G.L.E. nivå. Formlene de lærer er tatt fra tekstbøker og studentene parer gjerne opp for å øve på hverandre.

Q: Hadde du latt noen øve seg på formler på deg?

Q: Om du kunne utøvd tre forskjellige formler, hvilke?

Fag ved Galtvort - Eliksirer


Faget eliksirer består av at man lærer å brygge eliksirer med magiske evner. Det er som oftest ingen bruk av tryllestav i disse timene og det er derfor mange som ikke mener det er skikkelig magi. Det som er vanskelig i faget er derimot å brygge dem helt til punkt og prikke, for om man bommer med ingrediensene kan følgene bli katastrofale. Mange eliksirer som Felixir og Polyksir, kan ta opp til dager og måneder å lage.

 

Eliksirer er valgfritt fra år 1-5, og en kan
velge og fortsette med det på Ø.G.L.E. nivå. Det er derimot meget vanskelig å kunne fortsett med faget i 6. og 7. år, da en måtte ha en S i faget. Det ble derimot endret i 1996 da Horatsion E. F. Snilehorn ble lærer og aksepterte elever med B i faget. Severus Slur var lærer i faget frem til Humlesnurrga han den etterlengtede plassen som lærer i forsvar mot svartekunster. Hans etterfølger ble altså Snilehorn.

 

- Mener du at eliksirer er "skikkelig magi"?
- Om du hadde hatt muligheten, ville du tatt faget eliksirer?

 

 

 

Fag ved Galtvort - Clairvoyance

Clairvoyance (kommer fra Franske "Claire Voyant" og betyr å "se klart") er et fag som består blant annet i å lese krystallkuler, teblader, drømmetydning, lese i håndflater og spå i kort.  Motstandere av faget ser på det som irrelevant og bedragersk. Mostanderne inkluderer de fleste av lærerne, Hermine Grang, Ronny Wiltersen og Harry Potter. Albus Humlesnurr var også en av mange skeptikere til faget og vurderte å fjerne det fra skolens timeplan men etter intervjuet med Prof. Rummelfiold der hun kom med spådommen om Harry og Voldemort, bestemte han seg for å ansette henne som ny lærer. Tilhengere av faget mener derimot at det er en temmelig unøyaktig vitenskap og at faget er mer avhengig av ens naturtalent enn ens teoretiske kunnskaper. Det er også den viktigste grunnen til at Hermine velger å slutte med faget. Det er også noe som kalles Clairvoyance i gompeverdenen, men det er ikke ett eget fag, det er det mange kaller klarsynte eller synske. 

Faget er valgfritt og undervises fra tredje til femte år, med mulighet for å studerer videre på Ø.G.L.E - nivå det sjette og syvende året. Det var to lærere i faget på Harrys skoletid; Rakel Rummelfiold og kentauren Forens. Etter at Uffert ga Rummelfiold sparken i HP og FO, ble Florens satt inn som vikar. Da Rummelfiold returnerte som lærer i faget måtte hun finne seg i å dele Lærerplassen med Florens fordi han var utstøtt av resten av kentaurene og da uønsket i den forbudte skogen.

 

Q:Tror du det er noen slike som faktisk ER synske?
Q: Motstander eller tilhenger av faget?

 

Fag ved Galtvort - Astronomi

Astronomi

Faget Astronomi (fra de greske ordene astron, «stjerne», og nomos,«lov») består for det meste av å studere planetene og stjernene, noe som gjør at det ligner endel på Astrologi. Faget er obligatorisk fra første til femte år, med muligheter for å studere videre på Ø.G.L.E nivå. Det er undervist rundt midnatt i det høyerste tårnet på Galtvort ; Astronomi-tårnet. Læreren i Astronomi er professor Schkummel. 

Astronomi er en av de eldste vitenskaper. Tidlige sivilisasjoners astronomer utførte metodiske observasjonerav nattehimmelen, og kulturgjenstander tilknyttet astronomi fra enda tidligere tider er funnet. Faget er det enste som både finnes i gompeverdenen og trollmannsverdenen. Elevene må lære seg; Navn på ulike planeter, stjernebilder, og deres lokalisering og bevegelser. Og i tillegg studerer de miljøet på planetene og månene deres.

- Er Astronomi noe du finner interessant?
Smygard

"Eller blir det mon tro i Smygard
du finner ditt sanne hjem?
De slue vrir alt til sitt beste
og alt blir til beste for dem."

-Valghatten

Salzar Smygard
Salazar Smygard grunnla i sin tid; Huset Smygard. Han var den eneste av de fire grunnleggerne som mente at det bare skulle slippes fullblods trollmenn inn på skolen. Dette synspunktet var ikke de tre andre enige i, så Smygard bestemte seg for å dra etter skolen var ferdigstillt. Det er ikke mye en vet om familien hans, men en vet at Mørchene var hans siste etterkommere og hans siste arving var fyrst Voldemort. Magiske evner og ferdigheter som Smygard hadde, var bl.a. at han var en meget dyktig psykomantiker og han kunne prate ormtunge. Ormtunge er en egenskap som har gått i arv i familien. Smygard hadde enhelt spesiell medaljong med en slange formet som en "S" på lokket. Den gikk videre i arv til Miseria Mørch, moren til Voldemort. Hun solgte den til Borgia og Brust da hun trengte penger, og den ble solg fra dem til Hespetra Smutt. En gang da Voldemort var på besøk hos henne fikk han se denne, og han drepte hennne noen dager etter for å få den. Voldemort lagde da en malacrux ut av den. Egenskaper som Salazar satt pris på, var at en hadde ambisjoner, og at en kunne gjøre hva som helst for å nå dem. Og som sagt, ønsket han bare å slippe inn fullblods trollmenn inn på skolen. Dette gikk på et vis videre i slekten, da nesten alle hans etterkommere bare ville/kunne gifte seg med en annen fullblods trollmann. Denne "fiksertheten" på blodstatus hadde også stygg innvirkning på Salazar Smygards vennskap med Gudrik Griffing, og hans forhold med de to siste grunnleggerne; Rasla Ravnklo og Helga Håsblås. Som tidligere nevnt dro Smygard før skolen var ferdigstilt, men før han dro, bygget han et kammer kjent som Mysteriekammeret dypt under skolen. Kammeret var hjemmet til et monster. En basilisk. Den skulle angivelig utslette alle skolens gompefødte elever. Gjennom århundrene, forsøkte mange å finne kammeret, men uten hell. Da ble kammeret ansett som en ren myte for de fleste, men da kammeret ble åpnet av Smygards arving (Voldemort) i 1942 og 1992, viste det seg at det var ekte.

         

Symbolisme
Smygards farger er sølv og grønn. Grønn er ofte fargen en forbinder med en slange, som er dyret i Smygards våpenskjold, men det kan også bety liv og vekst. Det kan igjen symbolisere at en har ambisjoner i livet. Sølv er derimot en vanlig farge å ha i våpenskjold at det er sjeldent det er en betydning bak det. Symbolet deres er en slange. Den forbindes med at det er et slu dyr, også en egenskap mange smygardinger har, Slangen er også et dyr som overlever de fleste tilværelser, da det er meget tilpasningsdyktig, og den er fryktet av mange mennesker. Smygard korresponderer til lags med vann.

Smygardinger
En Smygarding er ambisiøs, gløgg, slu, og prestasjon-orientert. De tenker alltid på hvilket utfall deres handlinger har for dem, før de gjør noe. De prøver, som valghatten sier, å gjøre alt til det beste for seg. Nesten alle onde har tilhørt huset Smygard, eneste unntaket er Petter Pittelpytt. Han tilhørte Griffing. Huset er også veldig opptatt av blodstatus. Fullblods er blodstatusen som er mest verdsatt blandt smygardinger. Det er to kjente personer som er halvblods; Slur og Voldemort.

Oppholdsrommet
Smygard sitt oppholdsrom ligger nede i en av skolens fangekjellere, under innsjøen. For å komme dit, må man gå til en
svart steinvegg i fangekjelleren og si et passord, det eneste kjente passordet er 'Fullblods'. Rommet er tydelig preget av Smygard bannere, samt ellers fargene grønt og sølv. Rommet har et lavt tak og fakler med grønt lys, p.g.a. at rommet ligger under innsjøen. I likhet med alle de andre oppholdsrommene har også Smygards oppholdsrom nedslitte lenestoler, disse er selfølgelig grønne.

Kjente passord til Smygards oppholdsrom:
 • Fullblods
Elever i Smygard under Harrys skolegang
 • Draco Malfang
 • Grylius Gurgel
 • Vincent Krabbe
 • Milly Bylling
 • Petrea Parkasen
 • Blaise Zabini
 • Markus Flint
 • Adrian Plom
 • Theodor Nokk
 • Dafnia Grønbek
 • Goffen Røsli
 • Flora Misfall
 • Hestia Misfall
 • Hugo Balleram
 • Malton Blaehr
 • Kevin Blaehr
 • Tracey Davidsen
 • Lysium Bang
 • Mafalda Wiltersen
 • Drønne
 • Valken
 • Urkebart
 • Wold
Elever i Smygard før Harrys skolegang
 • Blodbaronen
 • Severus Slur
 • Tom Dredolo Venster
 • Horatsion E. F. Snilehorn
 • Bellatrix DeMons
 • Rodolfus DeMons
 • Radamsus DeMons
 • Narcissa Malfang
 • Lucifus Malfang
 • Abraxas Malfang
 • Andromeda Dult
 • Regulus Arkturus Svaart
 • Krabbe
 • Gurgel
 • Averson
 • Multiplom
 • Rosinius
 • Nokk
Familier i Smygard før Harrys skolegang
 • Familien Svaart (Minus Sirius)
 • Familien Malfang
 • Familien DeMons
 • Familien Mørch (sannsynligvis)

- Hva er din oppfatning av Smygardinger?
- Hvilken egenskap ville du hatt om du kunne velge mellom å være en ormmunn og en psykomantiker?


 
Se også: Håsblås, Ravnklo og Griffing.
Fag ved Galtvort - Aritmantikk

AritmantikkAritmantikk er en metode å spå fremtiden på, basert på navn og nummer. I over 2000 år har folk brukt Aritmantikk for å analysere sine styrker og svakheter, finne ut sin skjebne og spå fremtiden. Dette faget er mulig å ha fra tredje klasse og oppover. prof. Vektor underviser i dette faget under den perioden Harry går på skolen.
De fleste av prinsippene i Aritmantikk ved bruk av vårt alfabet er det den tyske astrologen Heinrich Cornelius Agrippa som har skrevet ned. Agrippa ble fengslet av gompene fordi de trodde at bøkene hans var onde.Analyser ditt navn med Aritmantikk ;
Første steget til å analysere et navn (eller ord) er å gjøre det om til et sett med nummer. Hver bokstav i alfabetet har et siffer fra 1-9 som verdi. Hvilken bokstav som har hvilken verdi går etter følgende tabell:

1 ¦ 2 ¦  3¦  4¦  5¦ 6¦ 7¦ 8¦ 9¦
A ¦ B ¦ C¦  D¦ E¦ F¦ G¦ H¦  I¦
J ¦ K ¦  L¦ M¦ N¦ O¦ P¦ Q¦ R¦
S¦  T ¦ U¦  V¦ W¦ X¦ Y¦ Z ¦

Nordmenn må også bruke bokstavene Æ, Ø og Å som har disse verdiene:
Æ = 9
Ø = 1
Å = 2
Bokstavene A, J, S og Ø har verdien 1. B, K, T og Å har verdien 2 og så videre
For å analysere et navn skriv ned navnet, og undere hver bokstav skriver du verdien til den bokstaven. Eksempel:
N  I  C  H  O  L  A  S  F  L  A  M  E  L
5   9  3  8  6  3   1  1   6  3  1  4  5  3
Pluss så sammen alle tallene. I dette tilfellet blir svaret 58. Hvis de blir to eller flere siffer i svaret, må du forkorte tallet ved å plusse sammen sifrene, mer enn en gang om nødvendig. 58 reduseres til 13 (5+8=13) som igjen reduseres til 4 (1+3=4).
Resultatet du sitter igjen med er KARAKTERNUMMERET. Dette nummeret forteller om den generelle personligheten til hver enkelt.
Plusser du sammen verdien av vokalene i navnet, får du HJERTENUMMERET. Dette nummeret viser hver enkelts indre liv, og litt om personens ønsker og redsler som er skjult for andre.
Om du plusser sammen verdien av konsonantene i navnet får du SOSIALNUMMERET. Dette nummeret viser det ansiktet personen viser omverden.

Hva betyr numrene?


1. Dette er nummeret for selvstendige, de ensomme personene. Enere er Selvstendige, fokuserte og bestemte. De setter seg et mål, og står med det. De er ledere og oppfinnere. Enere finner det vanskelig og samarbeide og liker ikke å ta ordrer. De kan være egoistisk og dominerene. De er ofte enstøinger.

2. To representerer samarbeid, to- veis kommunikasjon og balanse. Toere er fantasirike og kreative. Fred, harmoni, innrømmelse, loyalitet og frykt er karakteristisk. Men toere representerer også konflikter, motsatte styrker, og motsetningene i ting: Natt og Dag, God og Ond. Toere kan være tilbakeholdene, humørsyke, sjenerte og vinglende.

3. Treere representerer ideen om fullstendighet og helhet, som i tredelte fortid-nåtid-fremtid, og tanker-kropp-sjel. Tre er tegn på talent, energi, en kunstnerisk natur, humor og sosial ro. Treere er ofte heldige, avslappet, og er i høy grad suksess full, men de kan også være ufokusert, lett fornærmet og overfladisk.

4. Som et bor som hviler solid på fire bein, fire representerer stabilitet og fasthet. Firere liker hardt arbeid. De er er praktiske, til å stole på og har begge beina plantet på jorden; de foretrekker logikk. De er gode i å organisere ting og å få ting gjort. Men som årstidenes syklus er firere forutsigbare. De kan være sta, mistenkelige, altfor praktiske og få sinte utbrudd.
Konfliktene som er mulige i "to" er doblet i fire.

5. Fem er nummeret for ustabilitet og ubalanse, visende forandringer og uvisshet. Femmere har lyst til mange ting samtidig, men gjør ingen av de. De er eventyrlige, energisk og villige til å ta sjanser. De liker å reise og å møte nye mennesker, men blir gjerne ikke boende på et sted lenge. Femmere kan være innbilsk, uansvarlig, bli lett sint og være utålmodig.

6.
Seks representerer harmoni, vennskap og familie liv. Seksere er loyale, til å stole på og kjærlig. De har lett for å tilpasse seg. De gjør det bra med læring og kunst, men har sjeldent suksess med forretninger. De blir ofte dratt til sladder og klaging.

7. Perspektivisk, forstående og strålende, syvere liker hardt arbeid og utfordringer. De er seriøse skoleflink og interesert i alle mystiske ting. Orginalitet og fantasi er mer viktig enn penger og håndgripelige eiendeler. Syvere kan også være pessimistisk, sarkastiske og usikre.

8. Åtte representerer muligheten for stor suksess i forretninger, finans og politikk. Åttere er praktiske, ambisiøse, engasjerte og hardt arbeidende. De kan også være sjalu, grådige, dominerende og maktsyk. Åtte er sagt å være det mest uforutsigbare nummeret. Det betegner spiret av suksess, og dybden i å feile; potensiale til å gå en av veiene, er tilstedeværende fra begynnelsen.

9. Representerer ferdiggjøring og utførelse hele veien (siden det er det hele tallet, tre, plusset tre ganger) Niere dedikerer seg selv til tjeneste, ofte som lærere, forskere eller menneskehjelpere. Bestemte, de jobber uten stopp og er inspirasjon til andre. Men de kan også være arrogant og innbilsk når ting ikke går deres vei.

Ifølge prinsippene til aritmantikk skal man omgi seg med folk som har samme tall som deg, og velge f.eks. karriere ut i fra egenskapene som tallet ditt innebærer.

- Hvilket tall fikk du?
- Stemte det overens med din personlighet?


Ravnklo

"Eller kanskje du passer i Ravnklo,

trives du best i vettugt lag.

Der vil alle med kløkt og lærdom

alltid finne flere av sitt slag."

- Valghatten

 

Rasla Ravnklo
Rasla Ravnklo er kjent som  grunnleggeren av huset Ravnklo, ergo en av de fire grunnleggerne av Galtvort. Siden Ravnklo hadde stor sans for kreativitet, var det trolig hun som konstruerte de bevegelige trappene på skolen. Hun er også kjent for sitt utseende, noe som datteren Helena Ravnklo har arvet.
Skarp hjerne, visdom og dyktighet er de egenskaper som Rasla Ravnklo verdsatte høyest. Rasla Ravnklo var nær Helga Håsblås.
Ravnklo oppfant et diadem som skulle skjenke bæreren med visdom. Dette diademet ble stjålet av hennes misunnelige datter Helena som ønsket å overgå morens intellekt. Til tross for dette svik, valgte Rowena å holde tapet av sin datter og diademet, en hemmelighet fra andre. Da Rasla ble dødssyk ba hun Blodbaronen som var forelsket i Helena finne datteren. Hun ønsket bare å se henne én gang, uten hensyn til hennes forræderi. Baronen fløy i flint da hun ikke ville bli med ham tilbake og drepte henne, og deretter seg selv av ren skyldfølelse. Rasla Ravnklo forentes ikke med sin datter før sin død i relativt ung alder. Legenden sier at hennes 'knuste hjerte' bisro sterkt til hennes tidlige død. Grunnen til dette kan ha vært hennes fremmedgjøring med sin datter.Symbolisme
Ravnklos farger er blå og bronse i bøkene, men i filmen er det blå og sølv. Symbolet deres er en ravn da ravnen er i mange religioner ansett som en klok, men også stridsdyktig fugl. Ravnklo korresponderer til lags med luft.

Ravnkloinger
Det som kjennetegner Ravnkloinger, er at de er smarte, vise og de viser dyktighet og kreativitet. Ravnklo er også kjent for å være det huset med de "vakreste elevene", noe man fort merker fordi både Harry Potter, Gulla Wiltersen og Perry Wiltersen har vært kjæreste med noen av Ravnklo elevene. Da elevene fra Beauxbaton kom til Galtvort i 1994 satte de seg ved Ravnklo bordet. Husstyrer er Filius Pirrevimp og Husspøkelset er Helena Ravnklo, Rasla Ravnklos datter, som også går under kallenavnet; Den Grå Dame.

Oppholdsrommet
Ravnklos oppholdsrom er i et av Galtvorts tårn. (Ravnklotårnet). Det er bredt og rundt og du må gå opp en liten spiraltrapp for å komme dit. Rommet har buede vinduer og veggene er dekorert med blått og bronse. Taket er fullt av malte stjerner med en midnattsblå bakgrunn. Bord, stoler og bokhyller dekker mesteparten av gulvet og en hvit marmor statue av Rasla Ravnklo står på en sokkel ved siden av inngangen til trappene som fører til sovesalene. For å komme inn i oppholdsrommet må en svare på et spørsmål som skal sette hjernen i gang og på sikt gjøre en smartere.

Kjente spørsmål til Ravnklos Oppholdsrom:

 • Hva kom først, føniksen eller flammen?
 • Hvor blir det av ting som forsvinner?


Elever i Ravnklo mens Harry er elev der:

 • Amanda Brunkeberg  
 • Antonius Goldstein             
 • Cho Chang                                                                               
 • Markus Belby 
 • Mikkel Kroken 
 • Marietta Eggelkam
 • Lisa Tørpin 
 • Lulla Lunekjær  
 • Olette Qvaler
 • Padma Patil 
 • Pernille Klarvang
 • Raymond
 • Roger Davidsen 
 • Stig Abelsen
 • Stubbe  
 • Tom Blom 


Elever i Ravnklo før Harrys tid på Galtvort:

 • Helena Ravnklo
 • Filius Pirrevimp
 • Stønne Stina
 • Gyldeprinz GulmedalQ: Hvem er din favorittelev fra Ravnklo?
Q: Hvilket hus ville du tilhørt?Se også: Smygard, Griffing og Håsblås

Griffing

"Kan hende du passer i Griffing,
hvor de tapre av hjerter bor.
Både vågemot og edelmot,
er for Griffinger passende ord."

-Valghatten

Gudrik Griffing                                                                           
Gudrik Griffing var en stor trollmann i middelalderen og en av Galtvorts fire grunnleggere. Han grunnla huset Griffing for å
samle folk med et tappert hjerte; med vågemot og edelmot. Gudrik Griffing var også den av grunnleggerene som var mest i favør til å slippe gompefødte inn på skolen. Han var en gang god venn med Salazar Smygard, men dette motsatte seg da Smygard ikke ønsket gompefødte på Galtvort. Stedet Gudrik Griffing kom fra, er nå kjent som Gudriksdal til ære for ham.Det var et portrett av Gudrik Griffing på Galtvort som gjemmer en hemmelig snarevei mellom begynnelsen av syvende etasje ved Stortrappen og Inngangshallen. passordet for å komme gjennom denne snareveien var "Starshine". Griffing etterlot seg to kjente relikvier; Det gnomsmidde Griffingsverdet insatt med rubiner, og Valghatten. Disse to elementene deler et spesielt bånd. Når "en ekte Griffing" trenger det, vil en kunne trekke sverdet ut av hatten. Sverdet hadde egenskapen at den kunne anskaffe seg ekstra krefter fra den den hadde drept. F.eks tok det til seg Basiliskgiften slik at det kunne bli brukt på Voldemorts malacruxer. Gudrik Griffings død er ukjent.

Symbolisme
Ordet griffing kommer av det mytologiske dyret griff, som er en krysning mellom en løve og en ørn. Løven er også avbildet i Griffings våpenskjold da den representerer en av Griffings viktigste kvaliteter; tapperhet. Husets farger er skarlagenrød
og gull. Det er ukjent om Griffings farger er valgt tilfeldig eller ei, men rød symboliserer ofte mot, og gull symboliserer ofte lykke og godhet.

Griffinger
Elevene som er plassert i Griffing er modig, tapper og ridderlig, men også en smule skjødesløs. Det er kanskje grunnen til at de fleste bråkmakerne er i Griffing. F.eks Jakob Potter, Fred og Frank Wiltersen... De tør mer og er ikke alltid lærerens favoritt. (Med unntak av Hermine.) Husstyreren på Galtvort under Harrys skolegang er Minerva McSnurp og husspøkelset er Sir Nicholas De Mimsy Toppington. Han ble henrettet ved halshogging etter en tannrettende formel gikk skeis på Lady Grieve. men øksen var sløv og etter 45 hogg var hodet hans bare delvis avhogd. Etter hans død, har han gått under kallenavnet; Nesten Hodeløse Nikk.

Oppholdrommet
Griffings oppholdsrom ligger bak portrettet av Den Trinne Dame i 7. etasje på galtvort. (I Griffingtårnet.) et passord kreves for å komme inn dit.  der er et sirkulært hull bak maleriet som fører til "fellesrommet" hvor alle kan slappe av etter en lang dag, og lese. Oppholdsrommet er fullt av nedsittede lenestoler, bord og en oppslagstavle hvor de kan henge opp f.eks. annonser og mistet og funnet plakater. Rommet har også en stor peis. Fra oppholdsrommet fører det to vindeltrapper. En til guttenes og en til jentenes sovesaler. Jentenes trapp vil forvandles til en sklie om gutter prøver å gå opp, men jenter har full tilgang til guttenes sovesaler. Antakelig fordi jenter er fra gammelt av sett som mer troverdig enn gutter.

Kjente passord til Griffing Oppholdsrom:
 • Caput Draconisalign=
 • Faddersladder                                                                                     
 • Fortuna Major
 • Gufsulus Gufsletonia
 • Quid Agis
 • Balders Løp                        
 • Banana Frites
 • Julekule
 • Alfelys
 • Rømmegraut
 • Kjøttlappfugl        
 • Grisetryne
Elever i Griffing før Harrys skolegang
 • Albus Humlesnurr
 • Minerva McSnurp
 • Lilly Potter
 • Jakob Potter
 • Sirius Svaart
 • Petter Pittelpytt
 • Remus Lupus
 • Molly Wiltersen
 • Arthur Wiltersen
 • Rulle Wiltersen
 • Kalle Wiltersen
 • Rubeus Gygrid
 • Nicholas De Mimsy Toppington                  

Elever i Griffing under Harrys skolegang
 • Lavendel Bruun
 • Parvati Patil
 • Nilus Langballe
 • Jokum Finnimann
 • Tommy Ding
 • Ronny Wiltersen
 • Hermine Grang
 • Katti Bull
 • Angelika Johnson
 • Alliken Spunt
 • Oliver Quist
 • Laffen Styx
 • Fred Wiltersen
 • Frank Wiltersen
 • Gulla Wiltersen
 • Perry Wiltersen
 • Frodrik Fromm
 • Dilton Fromm
 • Colon McMerk

Q: De har endret "Den Trinne Dame" i løpet av filmene. Hvilken synes du passer best?
Q: Hvilket hus ville du vært i?
Se også: Håsblås, Smygard og Ravnklo


Håsblås

"Eller høver du best inn i Håsblås?

Er du en som er tro mot din sak?           

En Håsblåsing er tålmodig,

og ikke redd for å ta i et tak!"


-Valghatten

Helga Håsblås                                                                                       Helga Håsblås er huset Håsblås grunnlegger, og en av Galtvorts fire grunnleggere. Mens de andre grunnleggerne valgte ut spesielle elever, godtok Helga Håsblås dem alle og prøvde å lære dem alt hun kunne. Hun var kjent for sin sjarm. Helga Håsblås var en god venn av Rasla Ravnklo. Helga var utrolig begavet innenfor matrelaterte-formler. Hennes oppskrifter er fremdeles brukt som basis på Galtvorts fester. Det var hun som lot husnissene arbeide på Galtvorts kjøkken. I stedet for at de ble mishandlet og misbrukt andre steder, så kunne de arbeide trygt og godt der. Helga er av skandinavisk opprinnelse og betyr hellig. Det at hun ikke hadde så strenge standarder for å komme inn i sitt hus, skiller henne ut fra de andre grunnleggerne og gjør henne egalitær. Hun etterlot seg et kjent relikvie som har gått i arv til hennes fjerne slektning; Hespetra Smutt. En gylden liten kopp som skal ha magiske krefter som hun ikke hadde funnet ut av. Denne koppen var en av gjenstandene Voldemort laget en malacrux av.Symbolisme
Symbolet for Håsblås er en grevling. Dette er fordi en håsblåsings ferdigheter er hardt arbeid, tålmodighet, sammhold, og vennskap. Deres farger er gul og svart.


Håsblåsinger
Håsblåsinger er ofte sett på som pyser på grunn av alle som kan bli tatt opp i huset, mange tenker at det er det huset som tar "restene" etter Griffing, Smygard og Ravnklo. men for å motbevise dette, kan en jo ta Fredrik Djervell som et eksempel. Han ble valgt som representant for Galtvort i Tretrollmannsturneringen.
Håsblås var den av grunnleggerene som kjempet mest for at gompefødte skulle få begynne på Galtvort, noe som viser hennes toleranse. Det å være tolerant er en egenskap som håsblåsinger har. De kommer godt overens med alle, men
ser helst at Smygard ikke skal vinne noe som helst. Selv har de mindre konkurranseinstinkt enn de andre husene. De er også beskrevet som ærlig, ikke-dømmende, vennlig og lojal. Det kan være på grunn av deres verdier de ikke er like konkurransedyktige og mer beskjedne om deres prestasjoner enn de andre husene.

Oppholdsrommet
Oppholdsrommet ligger nærmt kjøkkenet i kjelleren og for å komme dit går du gjennom en dør til høyre for stortrappen i inngangshallen og ned en trapp der. Rommet er voktet av et ikke-levende portrett. Plasseringen viser likheter med hvor en grevling har hi; under bakken og nærmt et sted med mye mat. Det er prydet med husets farger; gul og svart. Det er mange gule forheng, og det er mange store, myke lenestoler. Sovesalene ligger i endene av underjordiske tunneller og alle har runde dører.

Elever i Håsblås mens Harry er elev på skolen:
 • Cantarell
 • Ellen Brannemann 
 • Ernst Maltmann 
 • Fredrik Djervell 
 • Frøken Faller
 • Hanna Abom 
 • Henny Smith
 • Julius Finkenfjær 
 • Kent Wirring 
 • Laura Mandelbom 
 • Leanna 
 • Megan Hansen
 • Odd Caspersen 
 • Sakarias Smutt 
 • Sommersett 
 • Susanne Beining
 • Tara Eplevik

Elever i Håsblås før Harry Ble elev på Galtvort:
 • Nymfadora Dult 
 • Den Trinne Munken
 • Pomona Stikling                                                                                                               Pomona Stikling var også husstyrer i Håsblås under Harrys skolegang.


Q: Er du nysgjerrig på Den Trinne Munkens død siden hans død er det eneste av de fire husenes husspøkelser som ikke er nevnt i bøkene?Se også: Ravnklo, Griffing og Smygard.


Aftenprofeten - Marthe & Emilie

17, Bergen

Vi er to jenter fra Bergen, som har en Harry Potter blogg om både gammelt, nytt og ting du kanskje ikke visste fra Harry Potters univers. Aftenprofeten er avisen i Harry Potter, på engelsk; The Daily Prophet. ______________________________________ Kontakt oss på aftenprofeten.blogg@live.no

Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic

Kategorier

Arkiv

hits