desember 2010

Penger i Harry Potter

I magi-verdenen er det selfølgelig en egen myntenhet, det er ikke noe navngitt fellesnavn for hele pengesystemet, som i f.eks. Norge; kroner. Det er bare kalt trollmanspenger i bøkene og de tre type myntene er:

 • Galleoner (av gull)
 • Sigder (av sølv)
 • Fjonger (av bronse)  

  En galleon = 493 fjong og 17 sigder
  En sigd= 29 fjong og 0.05882 galleoner
  En fjong= 0.03448 sigder og 0.002028 galleoner

Debatt Om Verdien av Myntene

I Fabeldyr og hvor de er å finne gis det to små informasjonsbiter som kan gi et hint om hvor mye valutaen i trollmannsverdenen er verd i forhold til penger i gompeverdenen. For det første blir det sagt at de £174 millioner som blir samlet inn til et veldedig formål tilsvarer 34 000 872 galleoner, 14 sidger og 7 fjonger. Det er også skrevet at boken koster
£2,50, eller 14 sigder og 3 fjonger.

Det første an informasjon vi får, tilsier at 1 galleon er rundt £5,12, men om en ser på andre informasjonsbit, er en galleon verdt ca. £3,01.Den første informasjonsbiten tilsier at 1 galleon er verdt omtrent £5,12, men ifølge den andre biten er 1 galleon verdt omtrent £3,01. Det blir foreslått at den første informasjonsbiten er en eksakt omregning, mens det siste tallet muligens ikke er eksakt. Det er derfor sannsynlig å anta at det er det første tallet som er korrekt.

Dermed er:

 • 1 galleon verdt omtrent £5,12, eller 60,50 NOK
 • 1 sigd verdt like over 30 pence, eller 3,54 NOK
 • 1 fjong verdt like over 1 penny, eller ca. 12 øre
(Ovenfor er beregnet ut ifra en valutakurs på 11,819 NOK på 1 GBP)


Hvis en galleon faktisk er verdt omtrent fem britiske pund kan vi være sikre på at den ikke er laget av ekte gull (med mindre magikere har tilgang til store mengder, veldig, billig gull). Prisen på 1 gram gull er per i dag (27.12.10) verdt £8,9 (81,9 NOK). For å være verdt fem britiske pund i reell verdi må en galleon veie under ett gram...

Banker

Det finnes ifølge Gygrid bare en bank i trollmannsverden, Flirgott, noe som vi finner litt merkelig, da det trollmenn over
hele verden.

Rulle ber jo om overflytting til Londonfilialen fra Egypt, og det er derfor en høy sjanse for at Flirgott da er selskapet, men at det finnes flere filialer rundt om i verden.

Form På Myntene

På hver enkelt galleon er det et serienummer som viser hvilken gnom som støpte den. I FO forhekset Hermine falske galleoner slik at de skulle vise hvilket tidspunkt det neste møtet i HL fant sted isteden for serienummeret.

Selv om pengene brukt i filmen er runde, kan bøkene ha hatt et annet design på dem. I en scene, der Harry får en femtipence-mynt til jul av onkel Viktor og tante Petunia, uttrykker Ronny hvor rar han syns formen på pengen er, og lurer på om han kan få den av denne grunnen. Da er det oppstått en teori om at myntene er formet slik navnet tilsier; en galleon som en båt, en sigd som en sigd, og en fjong som en mutter ( eng. for fjong er "knut", altså en "nut").

HER er en valuta-kalkulator som er "Rowling godkjent."

Om du vil eie disse myntene selv, kan du kjøpe dem HER.

Hvilken verdi tror du det er mest sannsynlig en galleon har av de øvrige forskjellene?

Har du et slikt sett med mynter?

 

Dyrespesial

I Harry Potter filmene er jo menneskene det viktigste, men dyrene spiller også en viktig rolle. Til de forskjellige filmene brukes timer på timer til å trene opp f.eks. en ugle som kanskje bare sees én gang.

Ugler er det jo mange av; Hermes, Ulrik, Hedvig, Tullerusk og mange andre som ikke er navngitt. Et ordtak lyder slik; klok som en ugle, og i mange filmer og bøker er fuglen fremstilt nettopp slik. Men i realiteten er uglen faktisk er ett av de dummeste dyrene vi har, og dens hjerne er på størrelse med en liten nøtt. Det tar alt fra 6 måneder til 2 år å lære en ugle et simpelt triks som å løfte et brev, og en takning der Hedvig skulle nappe Harry i hånden måtte gjentas 25 ganger før
de fikk det til. Og uheldig nok for Harry Potter-teamet er det snøuglen som er den dummeste av de alle, og alle uglene har jo stand-ins også som må trenes opp... For det er slik at en ugle må, på grunn av loven, byttes etter rundt en time foran kamera.

I scenen der Bukknebb skal bli halshugget, men bøddelen i stedet setter øksen i et gresskar ettersom hippogriffen er forsvunnet, ser en mange kråker fly opp. Disse er noen spesielle kråker fra USA. Og i motsetning til uglene er disse de smarteste av dyrene. Under innspillingen var det viktig at de matet dem for hånd, da de for all del ikke måtte være menneskesky. Og de lærte mange triks, for eksempel - i mangel på et bedre ord - å "krae" etter ordre. Det var også en del flaggermuser, de var visst enklere å trene opp, de fikk som alle andre dyrene, mat i belønning. Det at de fikk mat hele tiden resulterte jo i det at de urinerte og bæsjet over hele settet under innspillingen.

Så har vi jo Skeivskank, den hjulbeinte katten til Hermine. Kattene som spiller den er ikke så aggresiv som den er beskrevet i bøkene og alle på settet elsker de store kattene. De er ikke så rufsete som den ser ut i filmene. Flokene deres er bare ruller med hår fra kattebårsten som er teipet på.
Skeivskank blir spilt av tre forskjellige katter, som er ganske like, bortsett fra triksene de kan. Den ene er trent til å sitte i ro, for eksempel under dialoger, den andre er for eksempel flink til å klatre, og den tredje kan gjøre forskjellige triks som sitt, rull rundt, bli osv.

Hogg er spillt av hele fem forskjellige bulldogger. Den ene som het Bella begynte etterhvert å bli veldig beskyttende ovenfor Radcliffe under innspillingen. Og i MK, når de skulle spille inn scenen i den forbudte skog med Argarapp, løp hunden foran Daniel og begynte å bjeffe mot det som kom mot dem... Daniel syntes dette var meget festlig og har fortalt i et intervju at han følte seg som, og vi siterer, "The Master of The Dog."

Nilus har jo som vi alle vet, padden Tristan. Matthew Lewis som spiller Nilus hadde faktisk ingen problemer med dette. Han sier han er så vant med at padder hopper rundt i nabohagen at de ikke skremmer ham. Det eneste han fant ekkelt, var at den tisset på ham hele tiden noe som førte til hyppig kostymeskift.

Det er jo også mange andre dyr med i Harry Potter som flodhesten en kan se den trinne dame gjemme seg bak, giraffen i et av portrettene, og ilderen i IB, og det er jo mye som må passes på. De fleste av dyrene bor på settet, og etter filmcrewet har gått hjem, er dyrepasserne er fortsatt og passer de over 150 dyrene som er der til en hver tid.

 

Har du noen av disse dyrene?

I så tilfelle, har du lært dem noen triks?

Hvilket av disse dyrene har du mest lyst på?
Dette kunne vært Potter & Co.

Liam Aiken som er kjent fra Lemony Snicket: En serie uheldige hendelser fikk rollen som Harry Potter, men J.K. Rowling satt foten ned. Hun nektet å la amerikanske skuespillere spille i Harry Potter-filmene - i hvertfall ikke noen av de store rollene - da ville hun ikke la filmselskapene filmatisere hennes bøker. Zoë Wannamaker og Eleanor Columbus er blant de få skuespillerne i HP som er amerikansk.

Gabriel Thomson som spiller i Hvilket Liv! på NRK ble også vurdert som hovedrollen som den berømte trollmannen. Steven Spielberg som gjorde forhandlinger for å få regissere filmen, avslo tilbudet likevel. Dette var fordi han ville lage en animert filmatisering av filmene med Haley Joel Osment som Harrys stemme.


Liam Aiken                            Gabriel Thomson                Haley Joel Osment                Dan Radcliffe

Planen var at Patrick McGoohan skulle spille rollen som Albus Humlesnurr, men selv om tilbudet kunne være fristende måtte han takke nei grunnet helseproblemer. McGoohan døde 80 år gammel i 2009 på grunn av disse helseproblemene.

Dessverre døde Richard Harris som fikk rollen som Humlesnurr i 2002, rett før HP & MKs premiere, og igjen startet jakten på en Humlesnurr-skuespiller. Richard Harris' familie ønsket å se Peter O'Toole i rollen, men det var Christopher Lee fra Ringenes Herre-filmene som fikk tilbudet. Han takket nei til dette fordi han bare kunne leve opp til én legende. Rollen gikk til Michael Gambon.


Patrick McGoohan  Ian McKellen       Peter O'Toole      Christopher Lee   Richard Attenborough Richard Harris

Tim Roth fra Pulp Fiction skal visstnok ha fått tilbudet om å spille Severus Slur, men han trakk seg og valgte å spille inn Planets of the Apes. Rollen gikk til Alan Rickman som ble håndplukket av Rowling i likhet med Robbie Coltrane som spiller Gygrid.


Tim Roth                                         Alan Rickman

Råkjekke Hugh Grant som er kjent fra filmene Notting Hill, Music and Lyrics og Fire bryllup og en gravferd var den første som fikk tilbudet om å spille Gyldeprinz Gulmedal. Dessverre etter å ha takket ja, trakk han seg fordi han ikke hadde tid nok, og rollen gikk i hendene på Kenneth Branagh som i likhet med Grant i dag er 50 år.


Hugh Grant                                              Kenneth Branagh

Tilda Swinton er kjent som Jadis, Den Hvite Heksen i filmatiseringene av Legenden om Narnia. Hun takket imidlertidig nei til rollen som Clairvoyancelæreren Rakel Rummelfiold. Men det gjorde ikke Emma Thompson som ville imponere sin datter på fire år.


Tilda Swinton                                     Emma Thompson

David Thewlis ble vurdert til rollen som prof. Krengle. Han ble tydeligvis vurdert bort, da Ian Hart spiller FmS-læreren i Harry Potter og De Vises Stein. Men David Thewlis fikk rollen som varulven Remus J. Lupus i Harry Potter og Fangen fra Azkaban.David Thewlis                             Ian Hart

Bob Hoskins som er mest kjent for sine opptredener i Hvem Lurte Roger Rabbit og Hook var en av mulighetene som professor Horatsion E. F. Snilehorn, men den gikk til Jim Broadbent som blant annet spiller i filmene om Bridget Jones.


Bob Hoskins                                  Jim Broadbent

Ray Winstone og Billy Conolly var kandidater som ble bortvalgt som rollen som Alastor "Galøye" Bister. Den ble portrettert av Brendan Gleeson.


Ray Winstone                                      Billy Conolly                                  Brendan Gleeson

Det var planer om å tilby rollen som Sirius Svaart til Robson Green. Tydeligvis ombestemte filmskaperne seg da Gary Oldman viser seg i rollen som Harrys gudfar.


Robson Green                                    Gary Oldman

Rosamund Pike fra Stolthet og Fordom takket nei til et tilbud om å spille rollen som journalisten Rita Slita. Miranda Richardson derimot, takket ja.


Rosamund Pike                               Miranda Richardson

Det var mange franske kvinner som ble vurdert til rollen som rektor ved Beauxbatons Magiakademi. I førstningen fikk Carole Bouquet tilbudet. Hun takket nei, og Catherine Denevue, Audrey Tatou, Emmanuelle Seigner og Frances de la Tour var kandidatene. Valget falt til slutt på Frances de la Tour som takket ja.


Carole Bouquet          Catherine Deneuve           Audrey Tautou           Emmanuelle Seigner Frances de la Tour

Det gikk rykter - som viste seg å være falske - om at John Malkovich eller Rowan Atkinson skulle spille Fyrst Voldemort.


John Malkovich                              Rowan Atkinson                     Ralph Fiennes

Jamie Campbell Bower prøvde seg på audition for å få rollen som den unge Tom Venster i HP & HBP. Han mislyktes i dette, men fikk tilbudet om å spille den unge Gellert Grindewald. Rollen gikk til Frank Dillane. Christian Coulson som spilte Tom Venster i HP & MK. David Yates lot han ikke komme tilbake i rollen, da han mente han var for gammel.


Jamie C. Bower                         Christian Coulson                Frank Dillane

Helen McCrory skulle spille en rolle som Bellatrix DeMons. Denne planen gikk i vasken da hun ble gravid, og rollen gikk til Helena Bonham Carter. Men senere fikk Helen McCrory rollen som Bellatrix' søster Narcissa Malfang.


Helen McCrory                       Helena Bonham Carter

Katie Leung gikk på audition etter et forslag fra sin far og slo ut 4500 andre jenter. Blant disse jentene var Michelle Ang og Courtney Webb som allerede er kjente skuespillere.


Michelle Ang                                 Katie Liu Leung

//Side2


- Det noen av dem du mener passer bedre enn dem som ble valgt?
TILBAKE TIL LEAVESDEN STUDIOS

Tårevåte farvel fant sted på Leavesden Studios i juni. Da var det over. Den 13. var siste dagen på settet... trodde de.

Skuespillerne Emma Watson, Rupert Grint, Tom Felton og Daniel Radcliffe har fått beskjed om å komme tilbake til settet, da flere opptak skal gjøres om igjen. Det skal filmes både nye og tileggsscener i juleferien i Leavesden Studios.

Epilogen er en av de største scenene som skal filmes på nytt. Emma Watson avslører at dette ikke var hennes beste skuespillerøyeblikk.

Grunnen til at HP-stjernene må vende tilbake til settet er at da Epilogen ble filmet, ble hele King's Cross stengt og de hadde rimelig dårlig tid på å ta opptakene til filmen. Emma Watson forteller at hun følte seg stresset og utilpass da alle togene ble stoppet pga. dem. Hun ville ikke at andre skulle tro at de synes de var mer viktig og spesiell fordi de var Harry Potter & Co.

Ro vil det nok være i Leavesden Studios sammenliknet med togstasjonen som var "tråkka full" med fans og andre folk på dagen hvor Epilog-filmingen fant sted.

Selvsikker var Tom Felton; Han fikk høre at Emma, Rupert og Dan var innkalt til settet, og var sikker på at han hadde fikset det på første forsøk. Der tok han feil. Han skal som de andre tre, tilbake til Leavesden Studios.

 - Har du høye forventninger til den kommende filmen?
Professor Slurs Julekalender

Det nærmer seg jul, og julekaenderen er jo selfølgelig et must i adventstiden. Dem bak Galtvortskolen har laget en julekalender som de kaller for "Slurs Julekalender." Her er episode 1!

- Hva synes du om videoen?

- Kommer du til å følge med på den?
Aftenprofeten - Marthe & Emilie

16, Bergen

Vi er to jenter fra Bergen, som har en Harry Potter blogg om både gammelt, nytt og ting du kanskje ikke visste fra Harry Potters univers. Aftenprofeten er avisen i Harry Potter, på engelsk; The Daily Prophet. ______________________________________ Kontakt oss på aftenprofeten.blogg@live.no

Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic Share photos on twitter with Twitpic

Kategorier

Arkiv

hits